Black Friday

Black Friday

Bijna iedereen heeft wel eens van de term Black Friday of op zijn Nederlands “Zwarte Vrijdag” gehoord, maar weinig mensen kennen de exacte betekenis. Zwarte Vrijdag is de vrijdag na Thanksgiving, een dag waarop veel Amerikanen traditiegetrouw beginnen met hun inkopen voor de kerst. Retailers bieden op deze dag namelijk hun producten aan met flinke kortingen. Voor de meeste van deze producten geldt dat ze de rest van het jaar niet meer goedkoper worden aangeboden. Voor consumenten is het dan ook een mooie gelegenheid om gebruik te maken van interessante deals en aanbiedingen die Black Friday te bieden heeft!

Black Friday in Nederland

In 2015 is Black Friday ook in Nederland op grote schaal geïntroduceerd. Dankzij bekende campagnes van grote retailers heeft deze dag in Nederland meer bekendheid gekregen en zien wij een sterke groei in het aantal deelnemende winkels. Toch zijn er op Black Friday in Nederland (nog) geen lange rijen voor de deur en vindt de uitverkoop grotendeels online plaats. Een groot voordeel hiervan is dat de aanbiedingen bij veel winkels geldig zijn van Black Friday tot en met Cyber Monday. Dit betekent dat de consument 4 dagen op rij kans heeft om met korting producten te kopen. 

Wat schiet de Nederlandse retailer er mee op?

Voor de Nederlandse Retailers is het tweeledig. Aan de ene kant is het een extra periode om producten en diensten aan te prijzen. Door het geven van kortingen bezoeken meer consumenten hun (web)winkel. Aan de andere kant is het wederom een periode waarbij wordt verwacht van de consument dat je als retailer een korting geeft. De grote retailers doen dit immers ook. Wat we hierbij vergeten is dat we in Nederland al verschillende uitverkoop periodes kennen (Summer Sale, Winter Sale etc.). Er wordt nu een 3e uitverkoop periode aan toegevoegd. Is dit wenselijk?  Ik ben niet zo’n voorstander om als (kleine) retailer mee te doen aan Black Friday activiteiten. Zorg dat je gedurende het jaar als retailer gezien wordt en organiseer iets lucratiefs op een ander moment. Wedden dat je zichtbaarheid en je contacten met je klanten dan groter en beter wordt. Je marketingstrategie blijft hiermee intact en wordt niet onderuit geholpen omdat de goedkope prijs opeens het allerbelangrijkste verkoopargument is. Blijf je houden aan de gekozen strategie en zorg dat je het hele jaar door echte interesse in je klanten hebt. Laat de massa van het stampwerk aan de grote jongens over. Vergeet niet dat de grote retailers vaak speciaal inkopen of zelfs produceren voor een extra scherpe Black Friday deal. Ik wens je morgen veel succes of je nu wel of niet met de kortingswoede mee doet. www.bboosted.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *