Strategische propositie en visie

Het belang van strategisch positioneren

Veel bedrijven onderschatten het belang van een sterke positionering. In mijn beleving is dit een gemiste kans. Je kunt namelijk op verschillende manieren profiteren van een sterke positionering. Maar op welke manier kom je tot een sterke positionering? En wat voor effect heeft dit op jouw bedrijf?

Van missie en visie naar strategie

Allereerst is het van belang dat de missie en visie geformuleerd zijn. Deze elementen gelden als basis voor je strategie en helpen je in het vervolg moeilijkere beslissingen te nemen. De kernwaarden van jouw bedrijf die terugkomen in de missie en visie komen ook terug in de positionering. Op deze manier creëer je een onderscheidend vermogen en blijf je de concurrentie altijd een stapje voor. 

Strategisch positioneren

Bij het opstellen van een strategische positionering vind ik een aantal onderdelen van belang. Waar moet je aan denken?

  1. Breng je doelgroep in beeld. Welke klanten wil je gaan bereiken? Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze klanten? Welke klanten waarderen jou het meest en waarom?
  2. Creëer een onderscheidende boodschap door inzicht te verkrijgen in alternatieven. Als jouw bedrijf er niet zou zijn, voor welke alternatieven kan de doelgroep dan kiezen? Waarom kiezen jouw klanten toch voor jou? Hoe blijf je uniek?
  3. Kies een duidelijke marktstrategie. Concurreer je voor leiderschap in een bestaande markt? Wil je een sub segment domineren in een bestaande markt? Of creëer je een nieuwe marktcategorie?

Een strategische positionering vormt de basis voor alle tactische, marketing- en strategische keuzes die je in de toekomst zal maken. Het is dus van belang om jouw strategie en positionering altijd up-to-date te houden. Zo zal de voorkeurspositie van jouw bedrijf toenemen, wat weer tot meer klanten zal leiden. 

Wil je samen met mij een keer brainstormen over jouw strategie en positionering? Bel of mail me voor een afspraak. www.bboosted.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *